Pandemian aikana työpaikoilla otettiin merkittäviä digitaalisia loikkia ja perinteisten käytäntöjen rinnalle syntyi virtuaalivaihtoehtoja. Zoom-tapaamisista on tullut jo suurimmalle osalle arkipäivää ja seuraavaksi työpaikkakoulutukseen on luvassa mullistuksia. Työpaikkakoulutus ja perehdyttäminen saattavat tulevaisuudessa tapahtua yhä enenevissä määrin virtuaalisesti. Jatkossa työnantaja saattaa koulutustilaisuudessa kehottaa henkilökuntaa laittamaan VR-lasit päähän.

Maailmalla työpaikkakoulutus tapahtuu jo virtuaalitodellisuudessa. Sen sijaan, että työntekijät joutuisivat istumaan tuntikausia kokoustilassa kuuntelemassa esihenkilön ajatuksia, he saavat kohdata jännittäviä ja mielikuvituksellisia haasteita tiiminä. VR-pohjaisessa koulutuksessa osallistujat pääsevät kokeilemaan erilaisista tehtävistä ja rooleista suoriutumista videopelimaisessa ympäristössä, vaikkapa Marsin pinnalla.  Tehtävän onnistuminen riippuu tiimin yhteispelistä. Jälkeenpäin ryhmä keskustelee siitä, millainen dynamiikka ja millaiset strategiat toimivat parhaiten ja millaiset tekijät mahdollisesti johtivat epäonnistumisiin.

VR-pohjaisesta koulutuksesta Bank of Americassa vastaava Mike Wynn kertoo BBC:lle, että uudet koulutustavat vetoavan erityisesti nuorempiin työntekijöihin, joille vastaava teknologia on tuttua.

– Olemme luottaneet samoihin perinteisiin koulutusmenetelmiin pitkän aikaa, mutta ihmiset ovat muuttuneet ja se tapa, jolla he ottavat tietoa vastaan ja prosessoivat sitä, on varmasti myös muuttunut.

Onko VR-koulutus on todella tehokkaampaa?

Tilitoimisto PricewaterhouseCoopersin tekemän tutkimuksen mukaan työntekijät oppivat VR-teknologiaa hyödyntämällä neljä kertaa nopeammin kuin perintesiä koulutusmenetelmiä käyttämällä. Raportin mukaan työntekijät olivat myös 1,5 kertaa keskittyneempiä koulutuksen aikana. Virtuaalinen koulutus on usein myös kustannustehokkaampaa ja turvallisempaa verrattuna perinteiseen perehdyttämiseen, joten kouluttautumista on mahdollista toteuttaa useammin ja matalammalla kynnyksellä. Esimerkiksi vaarallisessa työssä työntekijä voi perehtyä työhön turvallisesti simulaation kautta sen sijaan, että hän joutuisi suoraan korkean riskin ympäristöön.

Monet virtuaaliset koulutusjärjestelmät antavat käyttäjille myös palautetta. On havaittu, että osa ihmisistä ottaa kritiikkiä vastaan paremmin tietokoneelta kuin ihmiseltä. Tietokoneet ovat usein myös parempia antamaan kritiikkiä, sillä ne eivät anna inhimillisten tekijöiden vääristellä palautetta.

Toki myöskään VR-koulutus ei ole täysin vailla kritiikkiä. Osa koulutukseen osallistujista on kokenut lasien käyttämisen epämukavana, tai siitä on aiheutunut heille huimausta, pahoinvointia, päänsärkyä sekä silmien rasitusta. Vähäisistä haitoista huolimatta VR:llä on epäilemättä merkittävä rooli tulevaisuuden työkoulutuksessa.

Lähteet: BBC