Kamera ei valehtele, eikö niin? Paitsi että teknologian kehittyessä se valehtelee jatkuvasti ja enenevissä määrin. Kuvanmuokkaus on jo arkipäivää älypuhelimissa ja teknologiajätit kehittävät kilvan uusia hauskoja työkaluja asiakkailleen. Googlen uusimmat älypuhelimet, Pixel 8 ja Pixel 8 Pro, menevät jälleen askeleen pidemmälle. Best Take -työkalu nimittäin muokkaa ihmisten ilmeitä valokuvissa.

Jos esimerkiksi ryhmäkuvassa yhdelle henkilölle osuu äreä ilme, tekoäly selaa puhelimen aiempia kuvia ja rakentaa niiden perusteella iloisen hymyn henkilön kasvoille. Myös esimerkiksi CV:n valokuvaan voi valita tekoälyn luoman ilmeen. Googlen toisen työkalun, Magic Editorin avulla käyttäjät voivat puolestaan poistaa kuvasta ei-toivottuja elementtejä. Kuvien ei myöskään tarvitse olla samalla laitteella otettuja, sillä Pixel 8 Prolla Magic Editoria ja Best Take -työkalua voi soveltaa kaikkiin Google Kuviin tallennettuihin kuviin.

Best Take on “representaatio” todellisesta hetkestä

Best Take on Googlen ehdoton uusi myyntivaltti, mutta se luonnollisesti herättää myös huolta siitä, miten luotettavina katsoja voi pitää näkemiään valokuvia. Googlen älypuhelimien kameroiden kehityksestä vastaavan tiimin johtaja Isaac Reynolds kommentoi kysymystä hiljattain  BBC:llä. Reynolds muun muassa vakuutti, että yritys suhtautuu teknologiakehityksen eettisiin aspekteihin vakavasti. Hän painotti myös, ettei Best Take ”väärennä” mitään.

– Vihdoinkin voit saada sellaisen kuvan, jossa kaikki näyttävät siltä kuin halusit. Tähän asti se ei ole ollut mahdollista millään älypuhelimella tai kameralla yleensäkään. Jos ottamastasi valokuvasta on olemassa versio, jossa kyseinen henkilö hymyili, saat nähdä sen. Mutta jos sellaista versioita ei ole olemassa, ei niin tapahdu, hän selittää.

Reynoldsin mukaan lopullinen Best Take on “representaatio” kyseisestä hetkestä. Toisin sanoen, se ei välttämättä kuvaa oikeasti tapahtunutta hetkeä, vaan useista todellisista hetkistä luotu valokuva näyttää, miltä olisit toivonut hetken näyttävän.

Valokuvien muokkaaminen ei suinkaan ole uusi ilmiö. Tekoälyn ansiosta se vain on helpompaa kuin koskaan. Cambridgen yliopiston grafiikan asiantuntija, professori Rafal Mantiuk muistuttaa BBC:n artikkelissa, ettei tekoälyä suinkaan käytetä siksi, että haluttaisiin tuottaa aitoja kuvia.

– Ihmiset eivät halua vangita todellisuutta. He haluavat ottaa kauniita kuvia, hän toteaa.

Lue myös: Tekoälytermit, jotka kannattaa jo osata.

Lähde: BBC