Vuosi on vaihtunut ja on aika asettaa tavoitteita alkavalle vuodelle. Onko uudenvuodenlupaus vielä tekemättä? Ei hätää, alta löydät Wepardin neljä uudenvuodenlupausta, jotka jokaisen kannattaa tehdä.

Uudenvuodenlupaus 1. Panostan salasanoihin

Toitotamme vahvojen salasanojen puolesta jatkuvasti, mutta niiden tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. Hyvä salasana on kenties helpoin ja tehokkain tapa huolehtia omasta turvallisuudesta verkossa. Viimeistään tänä vuonna on aika varmistaa, että kaikki käyttämäsi salasanat sisältävät vähintään 12 merkkiä, isoja ja pieniä kirjaimia, sekä numeroita ja erikoismerkkejä. Älä myöskään kierrätä salasanoja, vaan käytä eri salasanaa jokaisella käyttämälläsi tilillä ja sivustolla.

Lue lisää vahvan salasanan luomisesta.

Koska vahvojen salasanojen muistaminen voi olla vaikeaa, kannattaa avuksi ottaa salasananhallintaohjelma.

Uudenvuodenlupaus 2. Rajoitan ruutuaikaa

Kuluuko suurin osa työpäivistä näytön ääressä? Tekeekö illalla mieli scrollata tuntikausia somessa? Ruutuaikaa kertyy helposti ja salakavalasti. Hyvä uudenvuodenlupaus lähes jokaiselle meistä on yrittää rajoittaa ruutuaikaa. Liika ruutuaika rasittaa silmiä, aiheuttaa päänsärkyä ja lihasjumeja, sekä vaikuttaa negatiivisesti unen laatuun.

Tarkista, onko laitteessasi sisäänrakennettu ruutuajan seuranta. Esimerkiksi Apple iPhonesta löytyy ScreenTime -sovellus, joka auttaa seuraamaan näytön ääressä vietettyä aikaa. Tarkista päivän tai viikon päätteeksi, mistä ruutuaikaa on kertynyt eniten ja mistä voisit sitä vähentää. Sen sijaan, että viettäisit kaksi tuntia päivässä TikTokissa, aseta raja 45 minuuttiin. Vietä vapautunut aika jonkin muun mieluisan puuhan parissa, esimerkiksi kävelyllä tai kahvilla hyvän ystävän kanssa.

Uudenvuodenlupaus 3. Pidän parempaa huolta laitteistani

Laitteet, kuten älypuhelimet, läppärit ja tabletit, ovat välttämätön osa arkeamme. Ne eivät kuitenkaan ole halpoja. Tänä vuonna jokaisen tulisikin luvata pitävänsä parempaa huolta laitteistaan.

Hanki kalliille älypuhelimelle laadukas suojakuori ja päivitä puhelimen käyttöjärjestelmä tietoturvauhkien minimoimiseksi. Ota tavaksi puhdistaa puhelimet ja tietokoneet säännöllisesti, elektroniikalle tarkoitettuja puhdistusaineita käyttäen. Noudata erityistä varovaisuutta, jos syöt tai juot laitteen ääressä. Varmista että laturit ja muut johdot ovat hyvässä kunnossa ja laitteellesi tarkoitettuja.

Uudenvuodenlupaus 4. Keskityn työn ja vapaan tasapainoon

Pyhien välipäivinä tai etätöissä työn ja vapaan erottaminen voi olla erityisen haastavaa. Vaikka et olisi fyysisesti toimistolla, on tärkeää asettaa selkeät rajat työnteolle.

Jos sinulla on vapaapäivä, aseta sähköpostiisi automaattinen poissaoloviesti, jotta ihmiset tietävät, koska olet seuraavan kerran tavoitettavissa. Tällöin et myöskään tunne kiusausta tarkistaa sähköposteja lomalla. Lounastauolla kannattaa päivittää Slack- tai Microsoft Teams -tilasi, jotta kukaan ei häiritse sinua. Kun työpäivä on ohi, poista työasioiden osalta ilmoitukset käytöstä, jotta et joudu vähän väliä vilkuilemaan puhelinta. Ota myös käyttöön hyvinvointiasi tukevia sovelluksia. Esimerkiksi meditaatio- tai joogasovellukset auttavat rauhoittamaan kehon ja mielen, reseptisovelluksista taas voi etsiä jotain uutta perheen yhteiselle illalliselle.

Lähteet: University of Pittsburgh